Opening, Workshops

Waarom wegen ?

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom vrijwel iedereen vrij nauwkeurig zijn of haar eigen gewicht kent?

En waarom in elke huisarts praktijk een nauwkeurige weegschaal zo’n prominente plaats inneemt? Het is nu eenmaal belangrijk om het gewicht te weten omdat dit een rol speelt bij vrijwel alle zaken die op één of andere manier verband houden met de gezondheid van mens en dier.

Een aantal zaken op een rijtje:

Medicatie

Ongeacht welk medicament aan het paard toegediend wordt, de dosering is in hoge mate gewichtsafhankelijk. Bij een algehele narcose zelfs van direct levensbelang! Bij menige operatie is de narcose veruit het gevaarlijkste onderdeel. Bij onszelf zou daar zelf een anesthesist aan te pas komen, bij dieren moeten we ons behelpen met het gewicht. Is het dan niet logisch dat we tenminste dát zo nauwkeurig mogelijk zouden moeten weten? En waar iedereen in dit verband regelmatig mee te maken heeft . 

Ontwormen

Dat effectief ontwormen en een goed schema daarbij belangrijk is weten we allemaal. Maar er is meer over te zeggen want het is ook een noodzakelijk kwaad. Niet voor niets is er steeds meer aandacht voor regelmatig mestonderzoek om vast te stellen of ontwormen wel nodig is en dat volledig terecht! De middelen zijn gif voor de wormen, maar ook voor het paard. Zenuwgiffen nota bene. Onbegrijpelijk daarom, maar nog steeds regelmatig gehoord: “Ik duw er gewoon een hele spuit in en mijn paard heeft er nog nooit iets aan over gehouden.”. Oh ja?? Hoe weten we dat? Waar komen die steeds vaker voorkomende allergieën vandaan? Wie verklaart de soms onverklaarbare (psychische) zaken? Kent u lange termijn onderzoeken daarover? Wie een beetje nadenkt komt tot de conclusie dat toch het minste wat we voor het paard kunnen doen is: nauwkeurig doseren.

Transport

Bij het transport van een combinatie paard/trailer behoort u te weten of het totale gewicht niet hoger is dan toegestaan. Zonder het gewicht van het paard of de paarden te kennen is dit lastig. U riskeert in het gunstigste geval een fikse boete, maar wat te denken van de verzekeringstechnische kant van de zaak?

Voeding

Een goed en passend rantsoen kan veel problemen voorkomen. Ook hierbij komt het gewicht van uw paard om de hoek kijken. Op verpakte voedingsmiddelen worden in de regel de hoeveelheden aangegeven afhankelijk van de hoeveelheid arbeid die een paard verricht maar ook van het gewicht. Maar ook de hoeveelheid ruwvoer kan hierop afgestemd worden. Dat is zelfs van het grootste belang bij een paard dat op dieet moet want helaas zijn er nog steeds veel te veel paarden te dik met alle nare consequenties van dien.

Er valt nog wel meer over te zeggen, niet in de laatste plaats over de laatste opmerking, maar hopelijk heeft u door bovenstaande onderwerpen die we allemaal in onze dagelijkse omgang met paarden tegenkomen, al een idee gekregen van het belang om het gewicht van uw paard te kennen.

Hoeveel weegt jouw paard of pony?

weegschaal 1Op zaterdagmiddag 9 april 2016 tussen 12.30 en 14.30 uur zal de mobiele paardenweegschaal op het nieuwe terrein van RV en PC Leeghwater aanwezig zijn.

Je kunt je paard of pony GRATIS komen wegen.

Je hoeft je hier niet voor in te schrijven maar kom gewoon langs met je paard of pony.

Heb je vragen hierover kun je dit doen via
e-mailadres sandra@92a.nl.

 

 

Workshops

Tijdens de Feestelijke opening 
zijn er veel leerzame workshops en clinics
Klik onder het kopje Alle workshops
op de workshop\clinic voor meer informatie.

 

We mogen weer!

We mogen weer!

We mogen weer!

Nu de Corona maatregelen wat zijn versoepelt kunnen we weer wat aktiviteiten organiseren;

  • 10 tm 12 aug junioren kamp.
  • 30 aug BBQ met overdag een dressuur clinic.
  • 13 sept clubdag (met officiële punten telling) in samenwerking met Schermeer Ruiters op hun clubterrein.
  • Paardenkamp 23 24 25 oktober.

Houd de nieuwsbrief en de site in de gaten voor uitgebreidere informatie

 

Lees Meer

Voorlopige startlijst 15 juni 2019

Hierbij de link naar de voorlopige startlijs voor 15 juli as.

 

STARTLIJST

Lees Meer

14 en 15 juni Bixiewedstrijd en Ponydressuur

14 en 15 juni Bixiewedstrijd en Ponydressuur

BIXIEWEDSTRIJD & PONY DRESSUUR
14 EN 15 JUNI 2019
BIJ R.V. & P.C.”LEEGHWATER”

BIXIEWEDSTRIJD 15 JUNI
Deze dag mag je aan twee onderdelen meedoen, dressuur en een springparcours. Bij het opgeven duidelijk aangeven wat je wilt doen.
Wij zorgen voor gezelligheid en een kleine verrassing !!!!

Lees Meer

startlijst Clinic Nikki Reijmers

Hierbij de link naar de voorlopige startlijst Clinic

 

STARTLIJST

Lees Meer

NIEUWE REGELS VOOR REGIOKAMPIOENSCHAPPEN

NIEUWE REGELS VOOR REGIOKAMPIOENSCHAPPEN
ER IS GEEN KRINGKAMPIOENSCHAP INDOORDRESSUUR MEER !!!!

Je dient je middels selectiewedstrijden te selecteren voor de Regiokampioenschappen. Als je precies wilt weten wanneer de selectiewedstrijden zijn, klik dan op 1 van onderstaande rubrieken:

Er zijn aparte dagen voor pony's en paarden MAAR ook per rubriek kan het verschillen, het is ook terug te vinden op www.paardensportnoordholland.nl!! 

Lees Meer

DRESSUURCLINIC VAN NIKKI REIMERS

DRESSUURCLINIC VAN NIKKI REIMERS

Vrijdagavond en zaterdagochtend 27 en 28 oktober 2017

Lees Meer

Kring- en regio kampioen- schappen

Kring- en regio kampioen- schappen
Op de Regiokampioenschappen hebben Maaike, Esmay, Marieke, Thirza en Lotte zich gepresenteerd.

Lees Meer

Juniorenkamp

Juniorenkamp

Juniorenkamp was weer een GROOT succes. Wat hebben we een lol gehad met z'n allen. Prachtige ritten, mooie fotospeurtocht, spelletjes, zwemmen, lekker eten en vooral heel veel plezier!!!! 
Wij willen jullie allemaal bedanken voor de super gezellige week, liefs Marieke en Sandra

Lees Meer

Clubdag zomerafsluiting

Clubdag zomerafsluiting

Ter afsluiting van de zomer altijd onze clubdag met afsluiting van de BBQ. Dit jaar wel een hele bijzondere clubdag. Nicole den Dulk kwam ons een prachtige demonstratie geven.

Lees Meer

INFORMATIE- MIDDAG OVER ETHERISCHE OLIËN

INFORMATIE- MIDDAG OVER ETHERISCHE OLIËN

op zaterdag 30 september

Op zaterdag 30 september van 14.00 tot 16.30 uur komt Angelique van Pure Bright Energy een informatiemiddag houden over etherische oliën.

Lees Meer